Hoe verklein je jouw plastic voetafdruk op reis?
- Traveleers
- 27 dec 2019
- 6 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 1 dec 2020
Heb je net een rondreis geboekt of ben je inspiratie aan het opdoen voor je volgende reis? Wordt het een wandelvakantie door de adembenemende bergen van Nepal? Ontdek je dit jaar het kleurrijke en relaxte leven op de Filipijnen? Of ga je op zoek naar wilde dieren in het waanzinnige Zuid-Afrika? Waar je ook naartoe gaat, ƩƩn ding is zeker: je gaat op reis om te genieten van al het moois dat de bestemming van jouw keuze te bieden heeft. Dan vind je het vast net zo belangrijk als wij dat de natuur op die prachtige plekken beschermd wordt tegen plastic afval?

Het probleem Af en toe schrikken we weer op van het nieuws: 7 kilo afval gevonden in de maag van een dood hert, walvis overlijdt door 80 plastic zakjes in zijn maag (8 kilo aan plastic), babyschildpad gevonden met 104 stukken plastic in zijn lijf en zo kunnen we nog lang door gaan.
Wetenschappers voorspellen dat onze oceanen in 2050 meer plastic dan vissen bevatten. Per seconde komt er 0,25 ton plastic in onze oceanen bij. Dat is ƩƩn volle vrachtwagen per minuut, 1440 vrachtwagens per etmaal en acht miljoen ton per jaar. Al het plastic dat in de zee terechtkomt valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens giftig worden. Dieren zien het plastic aan als voedsel, eten de stukjes giftig plastic op en krijgen een verzadigd gevoel. Daarna eten ze geen voedzaam eten meer, verhongeren en sterven ze. Maar ook wij mensen krijgen die giftige deeltjes binnen door het eten van vis. Het probleem is zo jong dat we nog niet eens weten wat de lange termijn gevolgen zijn voor onze gezondheid. Dit is zoān momentje waarop ik blij ben dat ik geen vis meer eet.

Minder plastic gebruiken De enige oplossing is om ons plasticverbruik te verminderen. Ik hoor je al zeggen āniet zo zeuren, gewoon recyclen dat plastic!ā. Ik snap het. Dat dacht ik eerst ook. Maar wist je dat 91% van het plastic wereldwijd niet wordt gerecycled! En het duurt ook nog eens 400 jaar voor het plastic afbreekt. Tot die tijd belandt het overgrote deel in de natuur, met alle gevolgen van dien. En nu denk je misschien āik gebruik enkel biodegradable plastics, dat is hartstikke duurzaamā, maar ook dit is niet ideaal. Jammer genoeg zijn er bij deze mooie ontwikkelingen kanttekeningen te plaatsen. āBiodegradable plasticsā blijken alleen maar afbreekbaar te zijn bij temperaturen van 50 graden en dat gaat natuurlijk niet in de natuur. In zee composteren ze zelfs helemaal niet.
Plasticvrij op reis Onze plastic voetafdruk verkleinen, dat is dringend nodig. Het is duidelijk dat de enige echte oplossing vermijden en voorkomen is. Dat is niet makkelijk, want plastic is overal. Dus.. hoe ga je dat dan doen op reis?
1. Drink kraanwater in plaats van water uit plastic flessen. āWat een slecht adviesā, denk je misschien. āHet kraanwater in de meeste landen is hartstikke vervuild!ā Je hebt helemaal gelijk, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om toch veilig kraanwater te drinken. Wij gebruiken de Traveleers filterfles op reis. Doordat deze fles is uitgerust met een ingebouwd filtersysteem kan jij overal ter wereld de fles opnieuw vullen voor schoon en veilig drinkwater! En heb jij even geluk, boek je een reis met Traveleers, dan krijg je gelijk een gratis fles toegestuurd!
āTraveleers streeft ernaar dat al onze reizigers geen plastic flessen gebruiken op onze bestemmingen. En daar hebben we jouw hulp bij nodig. Ga je met ons de uitdaging aan?ā

2. Raap zwerfafval op als je het ziet liggen. Dit is een fijne actie, want iedereen kan het doen en het kost je geen extra tijd of energie. Als je iets ziet liggen, pak het op en gooi het in de juiste prullenbak Zie je plastic of ander afval liggen? Raap het dan op en gooi het in de juiste prullenbak in plaats van je te ergeren.
Wil je nog meer doen voor het plasticprobleem? Doe eens mee met een schoonmaakactie tijdens je reis! Maak een strandwandeling of loop een uurtje door de zee en ruim al het afval op dat je tegen komt. Ben je fan van de onderwaterwereld, duik dan met ons tegen puin in de Filipijnen en ruim tientallen kiloās aan afval op uit de oceaan!

3. Gebruik zo min mogelijk single-use plastics.
Wist je dat ondanks de rampzalige impact van vandaag, plastic tassen oorspronkelijk zijn ontworpen om de planeet te redden. Voor het eerst gemaakt in 1959 door Sten Gustaf Thulin, werden plastic draagtassen ontwikkeld als alternatief voor papieren tassen, die als slecht voor het milieu werden beschouwd omdat ze resulteerden in enorme ontbossing. De nieuwe tassen waren ook aanzienlijk sterker dan de papieren die ze vervangen, waardoor ze steeds opnieuw konden worden gebruikt. Het probleem van vandaag de dag had de ontwerper niet voor ogen. Zijn zoon Raoul Thulin verteld aan BBC: "Voor mijn vader zou het idee dat mensen deze eenvoudig weggooien bizar zijn". Plastic zelf is juist helemaal niet milieuonvriendelijk, maar single-use plastic is dat wel.
Ā· Zeg āneeā tegen rietjes. Rietjes zijn ƩƩn van de meeste gebruikte en onnodige plastic producten op aarde. Alleen al in de VS worden elke dag een half miljard rietjes gebruikt. Probeer je eens voor te stellen hoeveel plastic buisjes dat zijn. Vraag voortaan vriendelijk āno straw pleaseā als je een drankje bestelt.
· Gebruik je eigen tasje. Neem een opvouwbare boodschappentasje mee op reis. Deze Ecoshopper is net zo sterk als 4 plastic tasjes bij elkaar, kun je wassen, is opvouwbaar tot klein pakketje én gemaakt van gerecyclede PET flessen! Wij gebruiken ons opvouwtasje niet alleen voor de boodschappen, maar ook om onze vuile was in te leveren. Met een handdoek erin is het een geïmproviseerd kussen.
Ā· Neem je eigen bakje mee. Bij elke nieuwe reis kijk ik watertandend uit naar de food markets. Wat voor lekkers ga ik dit keer ontdekken? Maar er is 1 groot nadeel van die markten: het eten wordt meestal geserveerd in plastic wegwerpbakjes of -bordjes. Met een eigen herbruikbaar bakje is dat probleem ook weer opgelost. Je kunt gewoon vragen of ze het in jouw bakje scheppen. Dat kan wat verraste blikken opleveren, maar who cares? Je bent de wereld aan het redden. Het is sowieso handig om je eigen bakje bij je te hebben. Als je leftovers hebt van het eten, kun je die gemakkelijk meenemen als lunch de volgende dag.
Ā· Koop zoveel mogelijk onverpakte producten. Kies in de supermarkt voor het minst verpakte product, of ga naar de markt voor onverpakte producten. Enne.. appels en peren hoeven echt niet in een plastic zakje gestopt te worden.
Ā· Op je hotelkamer liggen vaak toiletartikelen in plastic verpakkingen. Gebruik alleen wat je nodig hebt en gebruik zo veel mogelijk je eigen verzorgingsproducten.

4. Deel informatie over de gevaren van plastic afval met medereizigers. Jij gaat goed voorbereid op reis, maar jouw medereizigers misschien niet. Informeer hen over de betere keuzes die zij kunnen maken rondom plastic gebruik. Deel de acties die jij hebt ondernomen tijdens jouw reis ook met jouw omgeving, bijvoorbeeld via sociale media. Zo kunnen zij ook de juiste stappen ondernemen om in de toekomst beter voorbereid op reis te gaan!
Stap voor stap
Steeds meer reizigers maken zich druk om het afval dat ze op hun bestemming achterlaten. Regelmatig zoeken zij naar mogelijkheden om hun eigen fles bij te vullen en nemen ze hun eigen tas mee naar de markt. En dat is goed, want hoe meer mensen meedoen met de anti-plasticrevolutie, hoe makkelijker het wordt om betere keuzes te maken. Stap voor stap werken we samen naar een kleinere plastic voetafdruk op reis, mooi toch!

Deel met ons
Wij vinden het heel leuk om te horen hoe jij op reis plastic afval zoveel mogelijk probeert te vermijden. Misschien heb je zelf nog goede tips voor ons? Dan delen wij die weer met onze reizigers. Laat het ons vooral weten via Instagram, Facebook of door te mailen naar info@traveleers.nl. Deel fotoās van het bijvullen van je fles op Instagram en Facebook en gebruik de hashtag #traveleers.
Referenties
All Day Every Daisy. (2018). Minder plastic gebruiken op reis: 7 simpele tips. [online] Verkrijgbaar op: https://www.alldayeverydaisy.com/duurzaam/7-simpele-tips-om-minder-wegwerp-plastic-te-gebruiken-op-reis/ [Gebruikt op 27 Dec. 2019].
Betterplaces. (2019). Plasticvrij op reis | Neem een hervulbare waterfles mee op reis. [online] Verkrijgbaar op: https://www.betterplaces.nl/plasticvrij-op-reis/ [Gebruikt op 27 Dec. 2019].
Nudge. (2017). Hoe verklein je jouw plastic voetafdruk?. [online] Verkrijgbaar op: https://www.nudge.nl/blog/2017/02/08/hoe-verklein-je-jouw-plastic-voetafdruk/ [Gebruikt op 27 Dec. 2019].
The Week UK. (2019). Why plastic bags may be better for the environment than paper or cotton. [online] Verkrijgbaar op: https://www.theweek.co.uk/climate-change/103845/why-plastic-bags-may-be-better-for-the-environment-than-paper-or-cotton [Gebruikt op 27 Dec. 2019].
Uffelen, C. and Seleky, E. (2019). Wat doen we met plastic afval?. [online] Plastic Soup Foundation. Verkrijgbaar op: https://www.plasticsoupfoundation.org/dossiers/wat-kunnen-we-met-plastic-afval-doen/ [Gebruikt op 27 Dec. 2019].
Comments