top of page

Elke vakantie, elke reis brengt verhalen met zich mee.

Herinneringen die een leven lang mee gaan.

Project

Zeehonden

Centrum

Zeehondencentrum - vrijwilligerswerk Tra

Het Zeehondencentrum in Pieterburen is het grootste opvangcentrum voor zeehonden in Nederland. Sinds 1971 worden er al zeehonden opgevangen die gewond, ziek of verweesd zijn. In de winter worden er vaak gewone zeehonden met longworm of pups van de grijze zeehond opgevangen. In de zomer zijn dit vaak pups van de gewone zeehond. Iedere zeehond in nood wordt geholpen en vrijgelaten wanneer deze hersteld is.

Voor de vrijlating doorloopt een zeehond in de opvang drie fases. Tijdens uw dag in het centrum zult u deze verschillende fases van dichtbij meemaken en meewerken aan het herstel van de zeehonden. In de eerste fase, intensive care, liggen zeehonden die kortgeleden zijn binnengekomen. Zodra zij genoeg aangesterkt zijn om te kunnen zwemmen en haring kunnen eten gaan zij door naar fase 2, revalidatie. Hier hebben sommige zeehonden nog dwangvoeding nodig en zijn de bassins uitgerust met rode lampen, waar de zeehonden tegen aan kunnen gaan liggen als ze hun eigen lichaam nog niet warm kunnen houden. Zodra de dieren zelfstandig kunnen eten en geen medicatie meer nodig hebben gaan ze naar de laatste fase om verder aan te sterken totdat ze klaar zijn voor de vrijlating. Het water in deze bassins wordt vermengd met zout om de dieren opnieuw te laten wennen aan zeewater. Op de dag van de vrijlating worden de zeehonden in zware, houten kisten geladen. Hierna worden ze vrijgelaten op het strand vlakbij Pieterburen.

" Steeds vaker komt het voor 

dat zeehonden verstrikt raken in visnetten en in de opvang terecht komen. "

Zeehondencentrum - vrijwilligerswerk Tra
Zeehondencentrum - vrijwilligerswerk Tra
Strandopruiming -Zeehondencentrum - vrij

Eenmaal terug in het zeewater zullen de zeehonden en vele andere levende wezens de grote gevolgen van plastic in de zee merken. Steeds vaker komt het voor dat zeehonden verstrikt raken in visnetten en in de opvang terecht komen. Daarnaast wordt het eten van zeehonden ook vervuild; vissen zien plastic aan als eten en krijgen zo plastic binnen. De zeehonden die deze vissen eten krijgen dan automatisch ook plastic in hun lichaam, of ze slikken zelf rondzwervend plastic door. Dit plastic afval brengt schade toe aan de maag en ingewanden en wordt niet verteerd. De maag zit ‘vol’ en zo kan het dier niet meer eten. Daarom zetten wij ons in voor een plasticvrije zee en werkt u mee aan een strandopruiming in de havenmond en de visserijhaven van Lauwersoog onder begeleiding van het Zeehondencentrum.

bottom of page